fbpx

Molton – tradycyjne rozwiązanie do prestiżowych miejsc

flanda, molton - podkład pod obrus do restauracji

Molton – flanda – podkład pod obrus – to element kiedyś niezbędny w eleganckich restauracjach. Podkłady pod obrusy to tradycyjne rozwiązanie dla ekskluzywnych miejsc, które stanowczo podnoszą rangę spotkania. Mimo, iż są niewidoczne dla oka – stanowią znaczący czynnik o wyjątkowości danego miejsca.

W pamięci można przywołać obraz babci kładącej prześcieradło pod obrus, aby uchronić stół przed gorącymi naczyniami czy plamami. Czy obecnie mniej dbamy o szczegóły i wyposażenie wnętrz?

Podkłady pod obrus możemy obecnie zastosować w celu:
– lepszego ułożenia obrusów na stole (bez załamań, „unieruchomienie” obrusów na blacie)
– ochrony bielizny stołowej (zwłaszcza przed ostrymi narożnikami stołu)
– ochrony blatu przed temperaturą i uszkodzeniami mechanicznymi
– wytłumienia odgłosów stawianej zastawy
– wyrównania nierówności powstałych podczas łączenia stołów
– wyrównania koloru blatu, zwłaszcza dla jasnych obrusów (brak prześwitywania blatów przez obrusy).

Podkłady układane są bezpośrednio na blat stołu. Składają się najczęściej z dwóch sklejonych warstw:
– grubego miękkiego materiału (np. flanela, filc, bawełna, fizelina), który ma za zadanie wchłaniać rozlane płyny
– warstwy gumowanej – element antypoślizgowy, układany gumą do blatu.

Na rynku są dostępne moltony, które nie posiadają warstwy wchłaniającej płyny/plamy : są to podkłady kauczukowe o bardzo wysokiej temperaturze prania.

Podkłady pod obrus sprzedawane są:
– w belkach o różnej długości nawoju (mb) i szerokości belki
– konfekcjonowane – indywidualnie dopasowane do wielkości stołu wraz ewentualnym wykończeniem gumą lub sznureczkami.

Najczęściej spotykane szerokości belek ochraniaczy na stół w sprzedaży:
– 90 cm; 140 cm, 160 cm, 200 cm
Moltony można prać w temperaturze do 60 st. C, jednakże powinno się je przechowywać nawinięte na rolki, aby nie powstawały żadne zagniecenia.

Informacji o cenach udzielamy telefonicznie i mailowo.