Obrus plamoodporny powinien być odporny na powszechnie stosowane środki spożywcze to jest kawę, herbatę, czerwone wino, soki owocowe, ketchup itd. Wszystkie te zabrudzenia powinny być łatwo usuwalne z powierzchni materiału przy pomocy wody z niewielkim dodatkiem detergentu. Jednakże z uwagi na mnogość potencjalnych zabrudzeń, mogą występować plamy, które po dłuższym czasie oddziaływania czynnika brudzącego na wyrób, będą trudniejsze w usunięciu. Czynnik brudzący powinien być możliwie szybko usunięty z powierzchni materiału, a następnie obrus trzeba wyprać zgodnie z przepisami konserwacji.
Podczas użytkowania i konserwacji wyrobów z apreturą plamoodporną radzimy stosować się do następujących zaleceń:
- czynnik brudzący powinien zostać usunięty z powierzchni tkaniny w możliwie jak najkrótszym czasie (najlepiej natychmiast), papierową chusteczką lub papierem kuchennym (w taki sposób aby nie wgnieść dodatkowo plamiącej substancji w głąb tkaniny),
- po wstępnym usunięciu zabrudzenia, tkaninę należy uprać zgodnie z przepisami konserwacji, również możliwie jak najszybciej (do 24 godzin),
- po praniu wyrób należy każdorazowo poddać prasowaniu aby odnowić własności apretury,
- plamy utrwalone działaniem wysokiej temperatury przed ich spraniem, mogą okazać się niemożliwe do usunięcia.
Plamooporność nie oznacza całkowitej ochrony tkaniny przed wniknięciem czynnika brudzącego w jej głąb, jak i nie zapewnia 100% wypieralności plam. Szczególnie plamy tłuste (olejowe) mogą okazać się trudne do całkowitego usunięcia, zwłaszcza po długim czasie pozostawania na tkaninie. Plamy w zależności od składu surowcowego tkaniny, mogą spierać się w różnym stopniu np. łatwiej sprać zabrudzenie z tkaniny poliestrowej, która jest bardziej hydrofobowa, niż z tkaniny bawełnianej – hydrofilowej, szybciej chłonącej ciecze i oleje.
Ciekawym testem sprawdzającym jakość apretury plamoodpornej jest tzw test Tchibo opracowany przez firmę Huntsman – dostawcę środków chemicznych do wykończeń plamoodpornych. Do testu wybrane są czynniki brudzące: gorąca kawa, herbata, ketchup, musztarda, majonez, czerwone wino i olej słonecznikowy, następnie brudzona jest próba tkaniny i oceniana na wstępie: tzw. próba 0 oraz po praniach w ustalonej temperaturze (dla PES zalecane jest 40ºC) i prasowaniu mającym na celu odnawianie własności apretur plamoodpornych. Oceny dokonuje się wg 5-cio stopniowej szarej skali, gdzie wynik 5 oznacza, że plama całkowicie się sprała, zaś wynik 1 oznacza że na tkaninie po danej substancji pozostała dość znaczna plama.
Skąd wzięło się ocenianie plam które pozostają na tkaninach? – mogłoby się zdawać, że z apretur plamoodpornych spiorą się wszystkie zabrudzenia. Otóż ma to związek z zaostrzaniem przepisów dotyczących stosowania substancji niedozwolonych, szkodliwych dla zdrowia, życia i środowiska. Najlepsze efekty dawało stosowanie w apreturach plamoodpornych związków fluorocarbonu C8 (8-mio węglowych), które zostały zabronione i wycofane. Od tego momentu zarówno dostawcy środków chemicznych jak i producenci wyrobów plamoodpornych są zmuszeni stosować związki oparte na fluorocarbonach 6-cio węglowych lub produktach naturalnych, a te – zarówno jedne jak i drugie – nie dają już tak dobrej spieralności zwłaszcza trudnych plam olejowych.
Test Tchibo dopuszcza więc porozumienie między producentem tkaniny plamoodpornej a użytkownikiem obrusów, mówiące że może pozostać nieznaczna plama np. wg szarej skali oceniona jako 4. Jeśli plamy będą większe wyrób będzie podlegał reklamacji.